НЕперфектният, но МНОГО ефикасен гид за пътуване на един блогър

НЕперфектният, но МНОГО ефикасен гид за пътуване на един блогър

Макар че за мен 201-а започна с много промени и вълнения, които ме държат в константно приповдигнато настроение, все още не съм планувала нито едно пътуване. Трябва да си призная обаче, че в -17 градусовите температури се замислях сериозно по въпроса. Уви, няколкото дини, които се старая да нося под една мишница, засега ме задържат на едно място и така и не ми позволиха да осъществя плановете си. Скоро обаче съм твърдо решена да променя това. С повишението на температурите се пробуждам от зимния сън, стягам всичко в един куфар и тръгвам… нанякъде. Няма значение къде. Стига да е ново, интересно и вълнуващо.

Без нито за секунда да изневерявам на блогърската си същност, винаги се старая да следвам списък със задачи и практики при събирането на багажа, за които съм сигурна, че водят до чудесни резултати, изразяващи се най-вече в това да няма нищо забравено.Тук идва моето голямо „НО!“. Но… в действителност прилежно съставеният ми списък остава някъде забравен, а аз правя всичко в последния момент, което води до пазаруване на всякакви забравени подробности (четки за зъби, чехли, хавлии, лосиони за тяло).

За да предпазя вас от участта на собствената си разсеяност, подготвям този своеобразен Travel Guide, който, ако сте достатъчно организирани и съсредоточени, ще доведе до чудесни резултати! Нека започнем от самото начало.

Стъпка 1 – Плануване
Плануването на самото пътуване е половината от удоволствието. Разглеждане на дестинации, пресмятане на разстояния, резервиране на хотели… и какво ли още не. Тази фаза, разбира се, е и най-важна и може доста да повлияе на прекарването ви. На първо място, където и да отивате, уверете се, че сте се съобразили с метеорологичните условия в избраните от вас дни. Случвало ми е през август месец в Гърция да тичам по магазините в търсене на дънки и яке, защото не спира да вали, а аз съм тръгнала само с къси панталонки, роклички и потничета. Това, че дадена дестинация има един облик в съзнанието ви, далеч не означава, че винаги е така.

Изборът на място за нощуване е втората много важна част от Стъпка 1. Освен ако не сте решили да търсите хостели и квартири на място, уверете се, че действително сте резервирали разглеждания предварително хотел. И още повече – изпринтирайте потвърждението на резервацията. Не разчитайте, че телефонът ви без проблем ще се свърже с бавния Wi-Fi на хотел в предградията на Берлин в 3 часа през нощта, за да имате доказателство, че наистина сте запазили стая. Ja, ja! Истинска история!

Стъпка 2 – Подготовка на багаж
Колкото и досадно да ви звучи, тайната е една-единствена и винаги е била една-единствена. Направете си списък и го следвайте! Така няма да забравите неща от рода на четка или паста за зъби, хавлия за коса, сапун, шампоан, пинсета, пила за нокти, чорапи… и каквото се сетите. Съставете го поне два дни преди да заминете на път, за да може да добавите всички неща, за които се сетите. И не подценявайте нищо! Най-много съм съжалявала за решения от рода на: „Няма за какво да взимам и пижама, че да ми тежи. Все ще намеря с какво да спя!“.

Стъпка 3 – По време на път
Избирането на дрехи за път и нещата, които ще носите със себе си в ръчен багаж, е много важно и е единственото нещо, което никога не пропускам да направя. Обикновено имам всичко подготвено поне два дни по-рано!
Изберете най-удобното си бельо. Стоенето на едно място по-продължително време по принцип носи доза дискомфорт, затова е важно да бъдете в пълна хармония с всичко останало
Облечете комфортни дрехи. Да, искало ми се е да пътувам с дантелена рокля по тялото и красива пухена наметка, за да изглеждам като Джиджи Хадид или Киара Ферани, когато слизам от чартърния си полет. В действителност обаче пътувам в пътническата класа, чакам на опашки и мъкна куфари. Ако и вие сте по този начин, тайната на комфортното пътуване са комфортните дрехи. Не обличайте неудобен тоалет, колкото и готин да е той. След половин час ще ви се иска да разкъсате тясната си поличка и вместо нея да се намъкнете в любимия си чифт дънки. Затова изберете леки материи, които не дразнят кожата ви по никакъв начин, и удобни кройки.
Хидратация. Продължителните пътувания често се отразяват на състоянието на кожата, и то най-вече на лицето. Това, разбира се, не означава, че трябва да помъкнете цялата си козметична чантичка с вас. Моето малко несесерче включва термална вода, хидратиращ крем, околоочен крем (за случаите, които включват път през нощта), крем за изравняване на тена и балсам за устни.
Развлечение. По време на дългите пътувания (а дори и на не чак толкова дългите) развлечението е задължително. Съвсем логичният избор е музика, лаптоп/таблет, PSP и т.н. В това няма нищо лошо. Но ако мога да ви дам един съвет, той е задължително да си носите нещо недигитално. Батерии падат, екрани се чупят, зарядни се забравят. Затова винаги дръжте в чантата си книга или списание.

Стъпка 4 – Пристигането
На всички ни се случва да започнем силно да се вълнуваме в момента, в който пристигнем на избраната дестинация. Това е съвсем нормално… планували сме нещо толкова дълго и най-накрая то се случва! Обаче! Това е много деликатен момент от пътуването, който не бива да се подценява. Вследствие на вълнението си може да забравите чантата или якето си някъде, да объркате куфара си, да поемете в грешната посока, да се качите в грешното такси. Подобно стечение на обстоятелствата може да доведе до неприятно начало на пътуването и като цяло да развали впечатленията ви. Затова просто си поемете дъх, успокойте се и не забравяйте, че ще има време за всичко. Та приключението тепърва започва!

Games of Fashion е личният дневник на една любителка на модата с огромен гардероб, впечатляващи шопинг умения и чести „нямам-какво-да-облека“ настроения. Запалена пътешественичка по душа и съдба. Преслава ще пише тук по темите, които я вълнуват, всеки месец.

Посетете www.gamesoffashion.blogspot.com

 

...................................