4 ФЕВРУАРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С РАКА

4 ФЕВРУАРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С РАКА

Наскоро прочетох в една от социалните мрежи: „Скъпи момичета, не снимайте гърдите си във фейсбук, а ги снимайте на мамограф!“

 

Автор Живка Бояджиева

Аз съм една, слава на бога, здрава жена, но непрекъснато около мен чувам как лелята на най-добрaта ми приятелка или братовчедката на колежката ми, която е едва на 28 г., има рак на млечната жлеза (гърдата)… Как да се предпазя и какво да направя това да не се случи на мен? Говорила съм с много лекари в тази област, които са на мнение, че в днешно време, когато водите, почвата и въздухът са толкова  замърсени, не ни остава нищо друго, освен да се опитаме да се храним здравословно и осъзнато, да спортуваме и да ходим на редовни профилактични прегледи… Да, но мен ме е страх! Ами, ако чуя лоша новина?… Аз съм здрава, такова нещо едва ли ще ми се случи точно на мен… Сега нямам време. Имам толкова много ангажименти. Може би по-нататък…

КОГА?

Питам те, моя приятелко! Когато стане твърде късно и няма какво да се направи. От какво се страхуваш? Ако си здрава, и докторът ще ти го каже. Тогава ще си още по-спокойна. Ако все пак прецениш, че няма да отидеш на мамолог, ти предлагам няколко прости начина да направиш преглед сама, въпреки че е по-достоверно специалист (мамолог) да го направи.

Всяка жена в днешно време знае, че е препоръчително да ходи на профилактичен преглед редовно при мамолог и гинеколог един път годишно.

Жените, които са наследствено обременени с рак на гърдата (т.е. в техния род има вече близък с такова заболяване), е желателно да правят мамологичен преглед на всеки шест месеца.

Има няколко начина  жената да преглежда гърдите си. Това може да е пред  огледалото, под душа или в легнало положение.

Как се прави самопрегледът?

След навършване на 20 години самопрегледът се прави ежемесечно.
Той има за  цел да се установят ранните признаци на рака на млечната жлеза, протичащи първоначално безсимптомно, без клинична изява. Факт е, че около 90 – 95% от жените сами поставят диагнозата, опипвайки тумор в гърдите си.
Най-подходящият период за самоизследване на гърдите е 14-ият ден от началото на менструацията, или това е седмицата след приключване на месечния цикъл.
За самоизследване на гърдите има три начина, които ще опиша по-долу.
Опипването на гърдата се извършва с лек натиск за откриване на уплътнения в жлезистата тъкан или за установяване на болезнени места. В този смисъл самоизследването и самонаблюдението като методи имат превантивна роля. Ако се  усети и най-малка промяна или има малко съмнение, е необходимо да се потърси и мнение на лекар – мамолог или хирург.

  1. начин

Самопреглед в право положение

  1. Застанете пред огледалото с ръце, прибрани до тялото, и огледайте гърдите си за наличие на някакви случайни подутини или неравности.
  2. Вдигнете ръце над главата и огледайте отново.
  3. Поставете ръце на ханша и стегнете мускулите на гръдния кош. Внимателно разгледайте формата и външния вид на гърдите си и следете за всяка необичайна промяна.
  4. II. начин

Самопреглед в банята

При възможност самопрегледът може да бъде извършен по време на къпане под душа или във вана с насапунисани ръце. Този метод според някои автори e по-добър, защото кожата и тъканта на млечната жлеза са отпуснати и палпиращите пръсти могат да установят по-дълбоко разположени и по-малки туморни образувания.

Изследването започва с поставяне на лявата ръка на тила. Пръстите на дясната приберете един до друг и започнете да ги движите с леко притискане по лявата гърда чак до подмишницата. Повторете същото и за дясната гърда.

III. начин

Самопреглед в легнало положение

Поставя се възглавничка под рамото на гърдата, която ще изследваме. Тялото е обърнато леко на противоположната страна. Лявата ръка е под тила при изследване на лявата гърда. Пръстите на дясната ръка са събрани един до друг и чрез кръгови движения, започващи от основата на гърдата към мамилата, се извършва изследване на вътрешната й половина. При палпация на външната половина от гърдата ръката е прибрана до тялото.
Следва смяна на позицията – възглавницата се поставя под дясното рамо, а дясната ръка под главата. Пристъпва към изследване на дясната гърда с лявата ръка.

Изследване на зърното и подмишницата

След приключване на изследването на гърдата нежно притиснете зърната на всяка гърда между палеца и показалеца си, за да проверите за секрет.

В края на самоизследването палпацията завършва с опипване на подмишничните области (ямки).

 

Симптоми, за които да следите

Обезпокоителните симптоми, за които жената е необходимо да следи, включват:                                                                                                                           

  • Промени във формата и големината на гърдите – отпускане, изпъкнали вени, бръчки или неравности по повърхността на гърдите, като подутини или хлътвания и др. Не се притеснявайте, ако едната Ви гърда е малко по-голяма от другата, това е нормално.
  • Промени във вида и разположението на зърната – обриви, набръчкване на кожата около зърното, вдлъбване или изместване на зърното встрани, обриви, кръв или секреция.
  • Промени в начина, по който чувствате гърдите си – поява на бучки или някакво удебеляване, болка в гърдите (особено едностранна).

Ако имате някакви съмнения или откриете някоя от описаните промени, свържете се с Вашия лекар!

 

И помни, че всяко нещо хванато на време е: ДОБРА НОВИНА!

 

Диагнозата рак е свързана с повлияването на различни аспекти от човешкия живот и усещането за неговото качество. Понякога болестта и лечението поставят проблеми, които трябва да се опитаме да преодолеем.

Център Грижа за пациенти с онкологични заболявания „Дара Хелп“ е създаден да подпомага пациенти и техните близки по-лесно да преминат през трудностите, съпътстващи диагнозата рак, да се възстановят максимално бързо и да водят пълноценен и активен живот.

Грижата, която целим да предоставим, е насочена не само към лечението на самото заболяване, но да помогнем на пациента и неговите близки да преодолеят и емоционалните трудности, които съпътстват диагнозата.

...................................